1. Πρόκληση: Μη αυτόματες διαδικασίες
Η βελτιστοποίηση των ροών εργασίας είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα. Στην εφοδιαστική, επίσης, υπάρχουν αρκετοί μοχλοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν οι διαδικασίες πιο αποτελεσματικές και, κυρίως, πιο βιώσιμες. Ένα παράδειγμα αυτής της πρόκλησης στα logistics είναι η διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων, για παράδειγμα κατά την ανακύκλωση παλαιών smartphone. Εάν ένας πελάτης δώσει μια παλιά συσκευή στον έμπορο κινητών τηλεφώνων, αυτή καταλήγει στο κουτί ανακύκλωσης. Το δοχείο αδειάζει σε καθορισμένους χρόνους. Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν είναι πολύ βιώσιμη. Μετά από όλα, μπορεί να συμβεί το κουτί να είναι είτε πολύ άδειο είτε ήδη πολύ γεμάτο. Η οδήγηση χωρίς τη βέλτιστη πλήρωση του ρεζερβουάρ αυξάνει την κατανάλωση CO2, η οποία με τη σειρά της είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και επομένως δεν είναι πολύ βιώσιμη.
Προσέγγιση λύσης: αυτοματοποιήστε τις διαδικασίες
Υπάρχει μια απλή λύση στην πρόκληση: Ένας αισθητήρας στάθμης είναι προσαρτημένος στο δοχείο, ο οποίος μετρά τα περιεχόμενα του κουτιού. Με τη σειρά του, ο αισθητήρας συνδέεται με μια πλατφόρμα cloud logistics στην οποία αποθηκεύονται οριακές τιμές για το βάρος του δοχείου. Μόλις επιτευχθεί αυτή η τιμή, η πλατφόρμα στέλνει αυτόματα μια παραγγελία στον σχετικό πάροχο υπηρεσιών για τη συλλογή του κουτιού. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να πάρει μαζί του το δοχείο όταν γεμίσει βέλτιστα.
2η πρόκληση: Μεγάλοι χρόνοι αναμονής φορτηγών
Για την επεξεργασία και την πώληση προϊόντων, είναι απαραίτητη η μεταφορά τους από το Α στο Β. Η μεταφορά γίνεται συχνά με φορτηγό, αφού πολλά διαφορετικά προϊόντα μπορούν να μεταφερθούν καλά με αυτόν τον τρόπο. Αλλά εάν όλο και περισσότερα φορτηγά μεταφέρουν εμπορεύματα, μπορεί να συμβεί πολλά οχήματα να φτάσουν στον προορισμό ταυτόχρονα. Τότε μπορεί να αναμένονται χρόνοι αναμονής, οι οποίοι μερικές φορές μπορεί να φέρουν σε στάση ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού: τα εμπορεύματα δεν φτάνουν στην ώρα τους και τα φορτηγά που ήταν ήδη προγραμματισμένα να μεταφέρουν άλλα προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα.
Λύση: Κατανομή χρονοθυρίδων
Προτού φτάσουν οι οδηγοί φορτηγών στην τοποθεσία παράδοσης, μπορούν να κάνουν κράτηση online για μια χρονοθυρίδα για εκφόρτωση . Αυτό αποφεύγει τους μεγάλους χρόνους αναμονής και διατηρεί τη ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μια άλλη λύση είναι η μεταφορά εμπορευμάτων στο σιδηρόδρομομεταφέρω. Δεδομένου ότι τα τρένα μπορούν συνήθως να μεταφέρουν περισσότερα εμπορεύματα, ο αριθμός των φορτηγών στους ήδη συμφορημένους δρόμους μειώνεται. Ένα άλλο πλεονέκτημα: Τα τρένα δεν κολλάνε στην κίνηση, πράγμα που σημαίνει ότι η ώρα άφιξης μπορεί να προβλεφθεί με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό επιτρέπει στον παραλήπτη των εμπορευμάτων να προγραμματίσει πιο αποτελεσματικά την εκφόρτωσή τους κατά την εργάσιμη ημέρα, γεγονός που με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη επεξεργασία των εμπορευμάτων.
3η πρόκληση: παράδοση αγαθών πιο αποτελεσματικά
Πολλές εταιρείες αποστέλλουν τα προϊόντα τους από μια μεγάλη αποθήκη. Οι επιστροφές που επιστρέφονται συνήθως περνούν από αυτήν την αποθήκη και μόνο μετά αποστέλλονται στο αρμόδιο τμήμα. Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς οι εταιρείες μπορούν να επεξεργάζονται όλα τα προϊόντα κεντρικά. Ένα μειονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι τα εμπορεύματα πρέπει να στέλνονται πέρα δώθε, γεγονός που απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες καυσαερίων που βλάπτουν το κλίμα.
Προσέγγιση: καθιερώστε έννοιες βιώσιμης προσφοράς
Υπάρχουν καθιερωμένες λύσεις για αυτήν την πρόκληση. Για παράδειγμα, εάν ληφθεί μια ηλεκτρονική παραγγελία από μια εταιρεία ένδυσης, η εταιρεία μπορεί να στείλει τα προϊόντα απευθείας από ένα τοπικό υποκατάστημα (ship-from-store). Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα και μεγαλύτερου υποκαταστήματος να λειτουργήσει ως πρόσθετη αποθήκη. Αυτό επιτρέπει στους λιανοπωλητές, για να έχετε πάντα σε απόθεμα ένα συγκεκριμένο απόθεμα αγαθών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Επιπλέον, οι εταιρείες μπορούν να βασίζονται σε ιδέες βιώσιμης παράδοσης, όπως η παράδοση με χρήση ηλεκτρονικών ποδηλάτων ή ηλεκτρονικών αυτοκινήτων.
4. Πρόκληση: Πάρα πολλές
επιστροφές πελατών Μερικοί πελάτες παραγγέλνουν προϊόντα απλώς για να δουν αν τους αρέσει το προϊόν ή πώς φαίνεται στην πραγματική ζωή: Τελικά, μπορεί να επιστραφεί ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, οι ίδιες οι επιστροφές προκαλούν αυξημένες εκπομπές CO2.
Λύση: Εισάγετε ένα σύστημα βαθμών
Μια απλή αλλά ωστόσο πολύ αποτελεσματική μέθοδος για να λάβετε λιγότερες επιστροφές είναι η εξής: Υπάρχει λογαριασμός πόντων CO2 για παραγγελίες. Εδώ, πρέπει να δημιουργηθούν ομάδες πελατών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για συγκεκριμένους τομείς. Η ομάδα λαμβάνει πόντους CO2 για κάθε παραγγελία και αφαιρούνται πόντοι για κάθε επιστροφή. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί το ανθρώπινο ανταγωνιστικό πνεύμα και αναγκάζει τους πελάτες να επανεξετάσουν την απόδοση.
5η πρόκληση: Υπερβολική κατανάλωση χαρτιού
Για να μπορέσετε να εντοπίσετε τη μεταφορά των εμπορευμάτων με τρόπο που να προστατεύεται από έλεγχο, υπάρχουν διάφοροι τύποι εγγράφων - η φορτωτική και το δελτίο παράδοσης είναι μόνο δύο παραδείγματα. Πολλά από αυτά τα στοιχεία είναι ακόμα σε έντυπη μορφή. Αυτή η κατανάλωση χαρτιού ασκεί τεράστια πίεση στους φυσικούς πόρους. Επιπλέον, τα δελτία παράδοσης πρέπει να υπογράφονται και να επιστραφούν στον αποστολέα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να μεταφερθούν ξανά και να αρχειοθετηθούν. Αυτές οι διαδικασίες με τη σειρά τους καταναλώνουν CO2. Επιπλέον: Τα έγγραφα που βασίζονται σε χαρτί μπορεί να χαθούν ή να μην είναι πλέον ευανάγνωστα για διάφορους λόγους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να εκτυπωθεί ένα νέο έγγραφο - το οποίο καταναλώνει πρόσθετους πόρους.
Λύση: Ψηφιοποίηση του δελτίου παράδοσης
Λόγω νομικών περιορισμών, αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμη δυνατή η ψηφιοποίηση όλων των αποδείξεων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί με το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Το ψηφιακό δελτίο παράδοσης φορτώνεται σε ένα σύννεφο και είναι ορατό και ανακτήσιμο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως μεταφορείς εμπορευμάτων , πελάτες και αρχές. Ο αποστολέας μπορεί να φορτώσει το δελτίο παράδοσης στο smartphone του και έτσι να το έχει πάντα στη διάθεσή του. Επιπλέον, οι τακτικές ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση παράδοσης μπορούν να προβληθούν ανά πάσα στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι φορείς έχουν μια διαφανή επισκόπηση του πού βρίσκονται τα αγαθά και ποιο είναι το επόμενο βήμα. Το ψηφιακό δελτίο παράδοσης δεν εξοικονομεί μόνο το χαρτί ως πόρο, αλλά παρέχει επίσης μια ενημερωμένη εικόνα για όλες τις πληροφορίες σχετικά με μια παράδοση.
https://dispo.cc/intralogistik/fuenf-herausforderungen-zur-nachhaltigkeit-in-der-logistik/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου